Yrityskehittäminen kehittyy kehittymällä

Otteita Pirkanmaan Broker IV startista 7.9.2017

Syksyinen Tampere syleili ryhmäämme torstaiaamuna 7.9.2017, kun saavuimme omista suunnistamme Tampereen aikuiskoulutuskeskukselle. Kosteuden lisäksi ilmassa oli jännitystä, sillä juhlallisesti neljäs Pirkanmaan Broker -ryhmä oli aikeissa sukeltaa syvälle tulevaisuuden yrityskehityksen maailmaan.

 

Mikä on Broker, mitä on brokerointi?

Brokeroinnin keskiössä on aina yrityksen ja yrittäjän onnistumisen edellytysten kasvattaminen. Kaikki kiteytyy kasvuhaluisen yrityksen haasteeseen siitä, kuinka löytää yrityksen tarpeisiin kaikista parhaiten sopivat kehityspalvelut. Aika on rajallinen resurssi, joten monesti tämä työ jää kasvuyrityksessä tekemättä. Voidaankin sanoa, että brokerointi on menetelmään sijaan filosofia, jossa ymmärretään alueen yhteinen tavoite parantaa yritysten onnistumiskykyä ja työskennellään määrätietoisesti sitä kohti. Broker-matkan tavoite on luoda alueelle verkostona yrityksiä kehittävien brokerien yhteisö, jossa jokainen Broker pystyy auttamaan ja ohjaamaan kasvuhaluisia yrityksiä yrityskehitysverkostossa asiakasta kuunnellen.

 

Ryhmällinen edelläkävijöitä

Pirkanmaan alue on toiminut brokeroinnin edelläkävijänä ja tälläkin kertaa ohjelmassa on luvassa jotain spesiaalia yhdessä Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluiden Broker-ryhmän kanssa. Ryhmät alkavat samaan aikaan ja maakuntien yrityskehittäjien yhteistyötä tiivistetään yhteisissä valmennuspäivissä. Ensimmäinen kohtaaminen tulee näillä näkymin toteutumaan joulun alla 14.12.2017.

Nyt käynnistyvässä Broker-ryhmässä on monipuolinen joukko osallistujia Pirkanmaan kunnista: Tampereelta, Kangasalalta, Ikaalisista, Ylöjärveltä ja Valkeakoskelta. Toinen asia joka aloituskierroksemme teemakysymyksen: ”Mitä saapuu huoneeseen, kun sinä astut ovesta sisään?” avulla kävi selville oli, että mukana on todella motivoitunut, innostunut ja kokenut ryhmä eri näkökulmista yrityskehittämistä katsovia ihmisiä. Eniten kokemusta ryhmältä löytyy rekrytoinnista ja osaamisen kehittämisestä.

 

Verkostomainen kehittäminen on tulevaisuutta

Aamupäivän huipensivat ryhmää sparraamaan tulleet Jukka Ojala Pirkanmaan ELY-keskukselta ja Smart Tampere projektin vetäjä Tero Blomqvist. Kummatkin herrat nostivat tikun nokkaan erityisesti yhteistyön ja asiakaskuuntelun merkityksen. Mielessä tulee pitää, että palvelemme aina ihmistä, mikä asettaa omat haasteensa palvelusuorituksille. Jokaisella ihmisellä ja yrityksellä on omat tarpeensa ja haasteensa, jolloin palvelun tulee ottaa ne tapauskohtaisesti huomioon.

Verkostomainen yrityskehittäminen on tulevaisuutta, jolloin verkostosta on löydettävissä apu oman ydinosaamisalueen ulkopuolelta. Kuten Tero nosti esille, enää ei voi mennä saarnaamaan omasta palvelustaan, vaan täytyy ensin tehdä hyvää selvitystyötä asiakkaasta ja sen jälkeen kuunnella hänen tarpeitaan. Vain näin toimimalla pystytään oppimaan syvällisemmin erilaisten yritysten arvomaailmaa ja vallitsevia mielipiteitä, joka tekee meistä parempia yrityskehittäjiä.

 

Odotukset matkalle

Ryhmän odotukset _käsittelimme_ kirjaimellisesti oikean ja vasemman käden avulla. Oikea käsi kuvaa asioita, joita pystyn tarjoamaan ryhmälle, niin sanottuja tarjouksia, joista ryhmän ei kannata kieltäytyä. Vasen käsi puolestaan kuvaa odotuksia, mitä odotan ja toivon saavani ryhmältä valmennuksen aikana.

Oikeassa kädessä oli tarjolla laaja joukko osaamista. Työttömien työnhakijoiden palkkausmallit tuntuivat olevan erityisen hyvin hanskassa henkilöstön kehittämisen lisäksi. Joukossamme on mukavan laaja kokemus yritysmaailmasta, joten talous-, myynti- ja palvelunkehitysosaamista löytyy jonkin verran jo omasta takaa!

Vasenta kättä kutkuttivat odotukset ja toiveet, joista ylivoimaisesti suurimpana mustana aukkona edessämme avautui erilaisten rahoitusmallien ja rahoituspalveluita tarjoavien toimijoiden tuntemuksen laajentaminen. Elämme verkostojen maailmassa, joten nerokkaasti verkostojen tuntemus ja laajentaminen nousivat hopeamitalisijalle. Erityisesti yrityskehitysverkostot Pirkanmaalta ja lähimaakunnista olivat tapetilla. Palkintopallin viimeiselle sijalle voidaan nostaa kansainvälistyminen, jonka kanssa toivottavasti tämänkin Broker-ryhmän osallistujat tulevat olemaan tekemisissä yhä enenevässä määrin tulevaisuudessa.

Näitä odotuksia me lähdemme taklaamaan seuraavissa tapaamiskerroissa ja kehittämään Pirkanmaan Broker-verkostoa kohti yhteistä alueellista yrityskehitysekosysteemiä! Seuraavan kerran pyhitämme yrityksen kasvulle, strategialle ja johtamiselle 7.11. – nähdään siellä!

 

About the writer

Lassi Starck

As a Kasvun Roihu team member I try to keep my focus on my work tasks but not taking anything too seriously and with a little twinkle in my eye.